Εργαστήριο Τεχνών, Κινητικής Έκφρασης & Διδακτικών Εφαρμογών

Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Το Εργαστήριο Τεχνών, Κινητικής Έκφρασης και Διδακτικών Εφαρμογών του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ιδρύθηκε με το ΦΕΚ 1563/24-04-2020 τ. Β΄ και προσφέρει ένα πλαίσιο προβληματισμού και  αναζήτησης πάνω σε θέματα τεχνών και κινητικής έκφρασης στο χώρο της εκπαίδευσης. Το εργαστήριο είναι ανοιχτό σε μέλη ΔΕΠ,  φοιτήτριες/ές, προπτυχιακού και μεταπτυχιακού κύκλου σπουδών,  υποψήφιες/ους διδάκτορες του ΠΤΝ, άλλων Τμημάτων του ΠΙ και άλλων Πανεπιστημίων καθώς και σε επιστήμονες, φορείς και ιδρύματα που επιθυμούν συνεργασία.

Διαθέτει μεταξύ άλλων δύο αίθουσες, στον 1ο και 3ο όροφο του κτηρίου του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών με τον απαραίτητο εξοπλισμό και μπορεί να οργανώσει και να φιλοξενήσει ακαδημαϊκές συναντήσεις, συνέδρια,  σεμινάρια, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και ομιλίες που συνάδουν με τους ακαδημαϊκούς του στόχους. Οι αίθουσες είναι συγκεκριμένες ώρες εκτός μαθημάτων ανοιχτές για τους φοιτητές, για ελεύθερη δημιουργική αναζήτηση και καλλιτεχνικό πειραματισμό.

Οι δράσεις του Εργαστηρίου αρθρώνονται σε τέσσερις βασικούς άξονες:

Α. Ερευνητικός άξονας με στόχο:

(α) την ενίσχυση της έρευνας στις θεματικές της διδακτικής των τεχνών και της κινητικής αγωγής, (β) την υλοποίηση αξιόλογου ερευνητικού έργου, την ενίσχυση της ερευνητικής δραστηριότητας των μελών του εργαστηρίου, καθώς και των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, (γ) τη βελτίωση της αναγνωρισιμότητας αυτού του έργου στην επιστημονική κοινότητα και τη διάχυση των ερευνητικών αποτελεσμάτων στην κοινωνία, (δ) τη συνεργασία με συναδέλφους άλλων ερευνητικών κατευθύνσεων του Τμήματος, αλλά και με άλλα Τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς και Πανεπιστημίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Β. Καλλιτεχνικός άξονας με στόχο:

(α) την επεξεργασία και προώθηση διαθεματικών,  πολυτροπικών και πολυμεσικών μεθόδων και τεχνικών τόσο στο πεδίο της καλλιτεχνικής και κινητικής δημιουργίας, όσο και στο πεδίο των διδακτικών τους εφαρμογών, (β) την ενίσχυση και διεύρυνση των δυνατοτήτων καλλιτεχνικής και σωματικής έκφρασης των μελών του εργαστηρίου και των φοιτητών, καθώς και την ενίσχυση του καλλιτεχνικού διαλόγου με άλλους αντίστοιχους χώρους και φορείς.

Γ. Εκπαιδευτικός άξονας με στόχο:

(α) την ενίσχυση των εκπαιδευτικών δεξιοτήτων των φοιτητών, την προετοιμασία τους για τη μελλοντική μεταφορά γνώσεων και δεξιοτήτων σχετικά με τις τέχνες και την κινητική έκφραση στο εκπαιδευτικό πλαίσιο, (β) την παραγωγή κατάλληλου καλλιτεχνικού-παιδαγωγικού υλικού με πολλαπλές δυνατότητες εφαρμογών και την ανάδειξη καλών πρακτικών (γ) την έμφαση σε ήπιες δεξιότητες που βελτιώνονται εντυπωσιακά μέσα από την ενασχόληση με τις τέχνες, ιδίως όταν λαμβάνουν χώρα σε μικρότερες ηλικίες.

Δ. Κοινωνικός άξονας με στόχο:

(α) τη σύνδεση με σχολικές μονάδες και εκπαιδευτικούς φορείς, καθώς και με ομάδες ενεργών πολιτών με στόχο την ενίσχυση και προβολή της καλλιτεχνικής παραγωγής και της διά βίου άσκησης, (β) την επικοινωνία με ευάλωτες ομάδες πολιτών, την ανάδειξη της κοινωνικής διάστασης των τεχνών και της κινητικής έκφρασης, (γ) την ενδυνάμωση του διαλόγου του Πανεπιστημίου με την τοπική κοινωνία, ιδίως μέσα από την ενδυνάμωση των σχέσεων και των συνεργασιών με τοπικούς φορείς.

Διευθυντής Εργαστηρίου
Θεοχάρης Ράπτης

Φόντο/Κεφαλίδα
Γιάννης Χρηστάκος, (2003-04),
Όνειρο Μεσοχείμωνου (λεπτομέρεια),
184Χ154 εκ.μικτή τεχνική σε καμβά  

σύνδεσμοι

ανακοινώσεις

Πρόσκληση 8 Μαρτίου 2023

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ   ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ  8  Μαρτίου Τετάρτη 4μμ  Αίθουσα Σεμιναρίων Είσοδος Ελεύθερη Στο πλαίσιο των μαθημάτων Παιδικής Λογοτεχνίας  σε συνεργασία με το Εργαστήριο Τεχνών και των Διδακτικών τους

Περισσότερα »

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022 – Τεχνικές της αφήγησης στα εικονογραφημένα βιβλία χωρίς λέξεις για παιδιά και μεγάλους

Το Εργαστήριο Τεχνών, Κινητικής Έκφρασης και Διδακτικών Εφαρμογών του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών σας προσκαλεί την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022, στις 16:00 στη διάλεξη της κ. 

Περισσότερα »

9ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ Της ΕΕΜΕ

9ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ Της ΕΕΜΕ –  ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΤΝ ΣΤΟ 9ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΕΜΕ Από 15 μέχρι 17 Απριλίου 2022 θα πραγματοποιηθεί το 9ο Συνέδριο της

Περισσότερα »

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022 – Διάλεξη της κ. Αγγελικής Γιαννικοπούλου, Καθηγήτρια στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Εργαστήριο Τεχνών, Κινητικής Έκφρασης και Διδακτικών Εφαρμογών του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών σας προσκαλεί την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022, στις 16:00 στη διάλεξη της κ. 

Περισσότερα »

Τρίτη 8 Μαρτίου 2022 – Σεμινάριο Έρευνας στο πεδίο της Μουσικής Παιδαγωγικής για Διδακτορικούς και Μεταπτυχιακούς Φοιτητές

Σεμινάριο Έρευνας στο πεδίο της Μουσικής Παιδαγωγικής για Διδακτορικούς και Μεταπτυχιακούς Φοιτητές Τρίτη 8 Μαρτίου 2022, 7:00-9:00 μ.μ. Join Zoom Meeting https://ionio-gr.zoom.us/j/98480652076?pwd=ck41WmFkSTZoK29wMjBPT2dyRnhVdz09 Meeting ID: 984

Περισσότερα »